Radio Klotestad
home        index        about

Bijstand 2015  [english: Social assistance 2015]
Ze keek vermoeid, deed haar best niet al teveel onderuit gezakt te zitten, en roerde in haar koffie, terwijl ze er meerdere zakjes suiker aan toevoegde. “Oooooh, ik heb dit echt even nodig; ik doe aan de lijn, en dit is niet goed – ik weet het, maar ik heb het toch echt even nodig…”
Ik staarde in mijn bekertje water. Ik kan niet tegen koffie, en water kan niet veel mis mee, behalve dat het misschien vergiftigd of verontreinigd zou zijn, maar dat verwacht je niet in een sociale dienst kantoor in Klotestad.

Hoe in godsnaam was ik hier terechtgekomen? Na een zoveelste poging tot zzp’er, die al vanaf het begin gedoemd was te mislukken, moest ik mijn bedrijfspogingen staken en had ik geen inkomen meer, omdat werkgevers ook niet echt om me zaten te springen. Dus meldde ik mij bij de gemeente.
Na allerlei documenten aangeleverd te hebben, kreeg ik een brief. De week daarop moest ik me melden voor een voorlichtingsbijeenkomst, verplicht.

We moesten ons melden bij de personeelsingang van hetzelfde deprimerende gebouwzie video onder dit stuk. Verschillende mensen van diverse leeftijden, rangen, standen, kleuren druppelden binnen, meldden zich bij de balie en schreven hun naam op de presentielijst. Ondertussen kwamen er veel medewerkers naar binnen, want het was nog maar net half negen. De mantelpakjes, nette broeken, puntschoenen klokten in, ondertussen geanimeerd met elkaar kletsend over het weekend.
Wij stonden als doffe zoutpilaren met rugtassen verspreid over de kleine hal. Er was wat gedoe, een man met grijzend haar, hij deed me denken aan vroegere sociaal werkers met van die bruine ribbroeken en gezellige truien, maar dan wel met stropdas. Hij liep rond met een badge, was dus een medewerker, en straalde ook een soort gezag uit. Hij probeerde iets te regelen, het was onduidelijk wat.

Na een minuut of tien moesten we door het beveiligingspoortje naar binnen, en werden door een paar nauwe gangen naar een soort klaslokaal geleid. De zon werd er zoveel mogelijk buiten gesloten – aan één kant stond een groot projectiescherm. Daar tegenover zo’n dertig stoelen, die allemaal zo’n 1,5 meter van elkaar afstonden. Het was 2015, dus nog geen pandemie aan de lucht, dus de vraag is: waarom?
De grijzende man heette ons persoon voor persoon welkom bij binnenkomst, er werden geen handen geschud, we moesten gaan zitten. Naast het scherm stonden twee vrouwen, de armen strak over elkaar, strakke gezichten. Achterin de zaal stond een grote, brede, stoere beveiliger, ook de armen over elkaar. Grijzende Man ging voorin staan, ietsjes vóór de twee vrouwen, stelde zich voor – ik ben vergeten of hij ook zijn naam zei, misschien alleen zijn voornaam en zijn functie? - en hield een korte introductie. Er zou een film vertoond worden, daar moesten we goed naar kijken, na afloop zou hij vragen beantwoorden.

Ik ben nog nooit in een gevangenis geweest, laat staan als gevangene. Maar dit voelde alsof we hier bijeen waren, om uitleg te krijgen over de desinfectie en de visitatie die daarna plaats zouden gaan vinden. We zaten als ratten in de val. De afstandelijkheid, de beveiliging, een soort van uniformiteit die beoogd werd: het voelde zo enorm beklemmend, het was net alsof we misdadigers zonder hersens waren.

De film. Een kennis die ik later eens sprak, had deze ook moeten aanschouwen, en noemde het een belachelijke kleuterfilm. En dat was het. Het was een animatiefilm over een jonge vrouw, die in een kaal landschap van een huis en kantoor en een straat ging, en het ging over hoe je bijstand aanvraagt. En wat je rechten maar vooral plichten zijn.
De vrouw was animatiefiguurtje, dat bij het lopen overdreven omhoog en omlaag gaat. Het irriteerde me mateloos. De animatie leek uren te duren. Ik had liever een foldertje of een website gehad. En het vragenuurtje na afloop was niet veel beter. De vragen die er gesteld werden, gingen over persoonlijke situaties, en ieder antwoord kwam erop neer, dat ze dat apart van de groep even moesten bespreken.
Na vele waarschuwingen mochten we gaan.
En nu zat ik hier dan, bij mevrouw Ikzalhaarnaamnietnoemen, maar iemand met dezelfde, zeldzame, achternaam is een vrij bekend persoon in Klotestad, en iedere keer als ik die naam ergens lees, denk ik aan deze ambtenaar.
Dat ik me die ochtend weer om half 9 moest melden, en dat de deuren nog gesloten waren, had mijn humeur ook al geen goed gedaan. Uiteraard was ik ruim op tijd, ik woonde in een ander district, en met het OV weet je ook nooit zeker of het goed gaat, en de film en de brieven hadden mij redelijk bevreesd gemaakt om ook maar één ding niet goed te doen. Daarbij: ik had geld nodig, geen eindeloze films en preken.
Ik was er al om 8:15, half december dus stond ik een kwartier te vernikkelen, er was niet eens ergens een bankje. Stipt om half negen werden de deuren geopend door de beveiligers. Op mijn beleefde vraag of de deuren niet eerder geopend hadden kunnen worden, werden slechts de schouders opgehaald.
Wie niet werkt, wie niet klaagt.
Iedereen die ik daarna in dit gebouw tegenkwam, leek een persoonlijke wrok te hebben tegen niet-werkenden. Onder elkaar leek het personeel het wel naar de zin te hebben, er werden grapjes of vriendelijke woorden gedeeld, maar zodra een werkloze in beeld kwam, veranderde de toon. Dan leek het opeens, alsof ze een ongelovelijke schijthekel aan hun werk hadden.

Van het gesprek met Ikzalhaarnaamnietnoemen weet ik niet veel meer. Ik had al snel een hekel aan haar, zij waarschijnlijk ook aan mij, zoals iedereen daar. We spraken elkaar meerdere keren in een paar maanden tijd.
Een keer hield ze opeens een vreselijke preek tegen me. Ze hield me voor, dat ik blij moest zijn met dat ze mij de kans gaf om deel te nemen aan dit zeer speciale programma, en dat was niet voor iedereen weggelegd, dat moest ik mij goed in de oren knopen.

Later – toen ze me min of meer gedwongen had akkoord te gaan met dat ‘speciale programma’ – kreeg ik een waslijst aan opdrachten mee voor de volgende keer. Het was een week voor Kerst. Ze vertelde dat ze fijn heerlijk – zo naar verlangd!- twee weken met vakantie ging, de volgende afspraak zou daarna zijn, dan had ik mooi twee weken de tijd om de opdrachten te maken.

Het waren onzinnige opdrachten; dingen die ik al 1000x eerder in mijn schamele leven had moeten doen. Wat zijn je wensen? Je dromen? Wat kun je? Wat wil je? Allerlei waardeloze vragenlijsten. En: de biografische oefening: ik moest minimaal 1 A4’tje schrijven. Ze zou het me mailen.

Bij thuiskomst trof ik inderdaad alles in mijn inbox. De uitleg van die oefening was al drie A4, en ik vroeg me af hoe ik dat in godsnaam allemaal in 1 A4 zou moeten doen. Ik werd enigszins wanhopig ervan. Tot ik na een paar dagen dacht: nou ja, fuck it. Je wilt mijn verhaal? Dan krijg je mijn verhaal. Het resultaat was mijn werkbiografie, maar omdat alles met werk en scholing en leven met al het andere te maken heeft, toch?, waren het 33 kantjes A4 geworden. Blij van zin mailde ik het tussen Kerst en Oud en Nieuw naar haar terug.
2015 brak aan, nieuwe ronde, nieuwe kansen. Voor mij voelde dat absoluut niet zo. Met lood in mijn schoenen ging ik naar de zoveelste afspraak met Ikzalhaarnaamnietnoemen. Ze zei dat ze aangenaam verrast was – haar gezicht sprak andere boekdelen – met mijn 33 pagina’s; de meeste mensen stuurden een paar zinnen in, vertelde ze, dus dit was wel even…. Ze slikte de rest van de zin in met haar koffie.
Ze had de keer daarvóór aangegeven, een tijdlijn te maken van de biografie, zodat ik inzicht zou krijgen in mijn werklevensloop, en dan zou ik me meer bewust worden van mijn eigen kracht en kunnen.
De 33 pagina’s waren haar echter zo zwaar op haar dak gevallen, dat het haar niet gelukt was er een tijdlijn van te maken. Ze zou me haar poging mailen, dan kon ik het – als nieuwe opdracht – zelf doen.
Paar weken later, daar zat ik weer aan het andere eind van de rij afgeschermde tafels, mevrouw Ikzalhaarnaamnietnoemen tegenover me. Met veel gepruts in een nukkig officepakket had ik de tijdlijn op één A4 weten te proppen, het was uren werk geweest. Ik had het haar al eerder die week moeten mailen, dus lag het voor haar in het opengeslagen dossier. Ze prees me ervoor. Ze vertelde me, dat een collega even daarvoor was langsgelopen, en vroeg wie dat had gemaakt, en dat die collega zich afvroeg hoe iemand die zoiets kon maken, werkloos was. En hoe zij dat eigenlijk ook niet begreep, ik met al mijn talenten! Mijn broek zakte ter plekke naar eindeloze diepten. Met mij erbij.
Het is nu 8 jaar later. Mijn woede over die ogenschijnlijk onschuldige opmerking is nog van een duizelingwekkende diepte. Laag na laag na laag donderen mijn gedachten richting alles wat er fout mee was. En is, want het gaat nooit meer weg.

Toen probeerde ik het haar uit te leggen, wat er fout aan was. Het lukte me niet, zonder boos te worden, want ik was al boos toen ik mijn mond opende. Ik deed mijn best zo netjes mogelijk te blijven, maar ik weet nog goed hoe ik zat te trillen op mijn stoel, en hoe de grond onder me weg bewoog toen zij deed alsof ze me niet begreep. Er was toch niets mis met een compliment, het was een compliment! Als ik zelfs een compliment niet kon waarderen…. Ze kon me ook uit het programma zetten, als ik dat liever had? Ze had toch wel wat meer dankbaarheid van mij verwacht, niet iedereen kreeg zo’n kans. Enzovoort.

Voor al degenen die dit lezen, en niet begrijpen wat er mis is met die opmerking van haar, ik zal het uitleggen.
Ze gaf me een compliment, maar niet om me werkelijk te complimenteren. Dat had ze al gedaan, ik had haar daarvoor netjes bedankt. Ze vond het nodig, om het compliment te verdraaien naar een wapen: een wapen om mij de schuld te geven van het feit dat ik geen werk had. Ik had haar nota bene mijn hele fukking levensgeschiedenis verteld, alle struggles, alle gedoe… alles veegde ze met deze opmerking in één klap van tafel: wat ik ook deed, vertelde, zei, uitlegde over mijn problemen, het was allemaal compleet ondergeschikt aan het doel van haar werk. Ik moest en zou een baan vinden, zo snel mogelijk, en iedere poging van mij om daar zelf enige inbreng in te krijgen, werd afgeserveerd.
Dat mijn leeftijd niet meezat, dat ik vaak niet de juiste opleiding had, dat anderen voorrang kregen om mij onduidelijke redenen: dat telde opeens allemaal niet meer. Het bleek opeens compleet onbegrijpelijk dat ik geen werk had. Alsof al die factoren als sneeuw voor de zon verdwenen waren, en niemand mij daarover had ingelicht. Eerlijk gezegd had ik al die tijd ook niets begrepen bij wat voor traject ik was ingedeeld. Het kwam op mij over alsof het fake was, waarmee ze me had geprobeerd te paaien. Kritiek werd niet geduld. Punt.

We verhieven onze stemmen. Dat zij dat deed was okee, dat ik dat deed niet, dus stond er in no time een grote bewaker achter mij. Of mevrouw wat rustiger wilde doen. Ik trilde van een vreemde mengeling van woede en angst. Ik was niet bang voor de beveiliger, maar bang voor wat me allemaal te wachten stond. Strafkorting? Uitkering gestopt? Er werd me door die vrouw van alles voorgehouden. Maar, zei ze, ze zou het nog door de vingers zien. Ik moest wel beter mijn best doen, en voor een volgende keer kreeg ik weer wat flut-opdrachten mee.
Het duurde een tijd voordat ik weer op een matje moest komen; ik was opeens uitgenodigd door een andere afdeling, waarmee ze me wel had gedreigd, maar niet had gezegd dat ik daar heen moest.
Waarschijnlijk durfde ze het niet tegen me te zeggen, of was ze naderhand van gedachten veranderd? Geen idee. Het was heel vreemd. Ik begon aan mezelf te twijfelen even. Had ik iets verkeerd begrepen, door alle emoties?
Maar nee, ik keek mijn aantekeningen nog eens na – ze had echt niets tegen me gezegd. Bizar.

Nog veel later kwam ik er achter, dat ze me ook strafpunten had gegeven…
Wordt vervolgd, want dit verhaal had nog een zeer bevreemdende, lange staart.

[deze instructie video is met geluid! en dit is het einde van de nederlandse tekst; english text beneath instruction video > for video, sound on!]

Social assistance 2015
She looked tired, tried not to slump too much, and stirred her coffee, adding several sachets of sugar.
“Oooooh, I really need this; I'm on a diet, and this is no good - I know, but I really do need this..."
I stared into my cup of water. I can't stand coffee, and water can't be much wrong, except that it might be poisoned or contaminated, but you don't expect that in a social services office in Klotestad.

How the hell did i end up here? After yet another attempt at self-employment, which was doomed to fail from the start, i had to stop my business attempts and had no income anymore, because employers weren't really jumping for me either. So i reported to the municipality.
After submitting all kinds of documents, i received a letter. The following week i had to report for an information meeting, which was mandatory.

We had to report to the staff entrance of the same depressing buildingsee the video above this story. Different people of different ages, ranks, classes, colors trickled in, reported to the counter and wrote their names on the attendance list. In the meantime, many employees came in, it was only half past eight. The suits, smart trousers, pointed shoes clocked in, meanwhile chatting animatedly about the weekend.
We stood like dull pillars of salt with backpacks scattered across the small hall. There was some fuss, a man with graying hair, he reminded me of former social workers with those brown ribbed trousers and cozy sweaters, but with a tie. He walked around with a badge, so he was an employee, and also exuded a kind of authority. He was trying to arrange something, it was unclear what.

After about ten minutes we had to go through the security gate, and were led through some narrow corridors into a sort of classroom. The sun was kept out as much as possible – there was a large projection screen on one side. Opposite were about thirty chairs, all of which were about 1.5 meters apart. It was 2015, so no pandemic yet, so the question is, why?
The graying man welcomed us person by person upon entering, no hands were shaken, we had to sit down. Next to the screen stood two women, arms tightly folded, faces straight. At the back of the room stood a large, broad, sturdy security guard, also arms folded. Graying Man stood in the front, slightly in front of the two women, introduced himself - i forget if he also said his name, maybe just his first name and his position? - and gave a short introduction. A film would be shown, we had to watch it carefully, afterwards he would answer questions.

I've never been in a prison, let alone as a prisoner. But this felt like we were gathered here, to get an explanation about the disinfection and the visitation that would take place afterwards. We were trapped like rats. The detachment, the security, a kind of uniformity that was aimed for: it felt so oppressive, it was like we were criminals with no brains.

The film. An acquaintance i spoke to later had to see this too, and called it a ridiculous toddler film. And so it was. It was an animated film about a young woman going through a barren landscape of a house and office and a street, and it was about how to apply for social security benefits. And what your rights, but especially your obligations, are.
The woman was an animation figure, which exaggeratedly rises and falls when walking. It irritated me immensely. The animation seemed to go on for hours. I would have preferred a brochure or a website. And the Q&A session afterwards wasn't much better. The questions that were asked were about personal situations, and each answer meant that they had to discuss that separately from the group.
After many warnings we were allowed to go.
And now i was sitting here with Mrs. Iwontmentionhername, but someone with the same, rare, last name is a fairly well-known person in Klotestad, and every time i read that name somewhere, i think of this civil servant.
The fact that i had to report again at half past eight that morning, and that the doors were still closed, had not done my mood any good either. Of course i was well on time; i lived in a different district, and with public transport you never know if things are going well, and the film and the letters had made me quite afraid of doing something wrong. Plus, i needed money, not endless movies and sermons.
I was already there at 8:15, mid-December, so i was freezing for fifteen minutes, there was not even a bench anywhere. The doors were opened by the security guards at exactly half past eight. When i politely asked if the doors could not have been opened sooner, only shoulders were shrugged.
Those who don't work, those who don't complain.
Everyone i met in this building afterwards seemed to have a personal grudge against the unemployed. Among themselves, the staff appeared to be having a good time, jokes or kind words were shared, but as soon as an unemployed person came into the picture, the tone changed. Then suddenly it seemed as if they really hated their work.

I don't remember much about the conversation with Iwontmentionhername. I quickly hated her, she probably hated me too, like everyone else there. We spoke several times in a few months.
One time she suddenly gave me a terrible sermon. She told me that i should be happy that she gave me the opportunity to participate in this very special program, and that was not for everyone, i had to understand that well.

Later - when she had more or less forced me to agree to that “special program” - i was given a laundry list of assignments for next time. It was a week before Christmas. She told me that she was going on holiday for two weeks - so longed for it! - the next appointment would be after that, so i would have two weeks to complete the assignments.

The assignments were so ignorant; things i had to do 1000x before in my meager life. What are your wishes? Your dreams? What can you do? What do you want? All sorts of crappy questionnaires. And: the biographical exercise: i had to write at least 1 A4. She would email it to me.

When i got home indeed everything was already in my inbox. The explanation of that exercise was already three A4, and i wondered how the hell i could get it all done in 1 A4. I got a little desperate. But after a few days i thought: well, fuck it. You want my story? Then you get my story.
The result was my work biography, but because everything has to do with work and education and life with everything else, right?, it turned out to be 33 pages of A4. Happily i emailed it back to her between Christmas and New Year.
2015 started, new round, new opportunities. It definitely didn't feel that way to me. With lead in my shoes i went to the umpteenth appointment with Iwontmentionhername. She said she was pleasantly surprised - her face spoke other volumes - with my 33 pages; most people sent in a few sentences, she said, so this was… well... She swallowed the rest of the sentence with her coffee.
She had indicated before, that she would make a timeline of the biography, so that i would gain insight into my work life, and then i would become more aware of my own strengths and abilities.
However, the 33 pages had fallen so hard on her that she had not succeeded in making a timeline. She would email me her attempt, then i could do it myself – as a new assignment.
A few weeks later, there i was again at the other end of the row of screened-off tables, Mrs. Iwontmentionhername across from me. With a lot of fiddling in a grumpy office package i had managed to cram the timeline onto one A4, it had been hours of work. I had to e-mail it to her earlier that week, so it was laying on the file in front of her. She praised me for it. She told me that a colleague had walked by just before and asked who made it, and that colleague wondered how someone who could make something like this was unemployed. And that she herself also didn't really understand that, me with all my talents!
My pants sank to endless depths on the spot. With me included.
It is now 8 years later. My anger at that seemingly innocent remark is still dizzyingly deep. Layer after layer after layer my mind thunders towards everything that was wrong with it. And is, because it never goes away.

At that time, i tried to explain to her what was wrong with it. I couldn't do it without getting angry, because i was already angry when i opened my mouth. I tried my best to be as polite as possible, but i still remember how i sat shaking in my chair, and how the ground moved away from under me when she pretended not to understand me. There was nothing wrong with a compliment, it was a compliment! If I couldn't appreciate even a compliment…. She could also kick me out of the program, if I preferred? She had expected a little more gratitude from me, not everyone got such an opportunity. And so forth.

For all those reading this who don't understand what's wrong with that comment of hers, let me explain.
She complimented me, but not to actually compliment me. She had already done that, i had thanked her for that. She thought it necessary to twist the compliment into a weapon: a weapon to blame me for not having a job. I had told her my whole fucking life story, all the struggles, all the hassles… she wiped everything off the table with this remark: whatever i did, told, said, explained about my problems, it was all completely subordinate to the purpose of her work. I had to find a job as soon as possible, and every attempt by me to get some input into it myself was rejected.
That my age was a problem, that i often did not have the right education, that others were given priority for reasons that were unclear to me: suddenly none of that mattered anymore. It also turned out to be completely incomprehensible that i had no job. As if all those factors had disappeared like snow in the sun, and no one had informed me about it.
To be honest, i never had understood what kind of track I was assigned to during all that time. It came across as if it was fake, something with which she had tried to soothe me. Criticism was not tolerated. Period.

We raised our voices. That she did that was okay, but for me that was forbidden, so in no time a large guard stood behind me. If the lady wanted to calm down a bit. I was trembling with a strange mixture of anger and fear. I wasn't afraid of the security guard, but i was afraid of what awaited me. Penalty discount? Payment stopped? That woman told me all sorts of things. But, she said, she would still turn a blind eye. I really had to do my very best, and for next time I got some annoying assignments again.
It took a while before i got summoned again; i was suddenly invited by another department, which she had threatened me with, but had not told me to go there. She probably didn't dare tell me, or had she changed her mind afterwards? No idea. It was very strange. I started doubting myself for a moment. Had i misunderstood something, because of all the emotions?
But no, i checked my notes again – she really hadn't said anything to me. Bizarre.

Much later i found out that she had also given me penalty points…
To be continued, because this story has a very strange, long tail.

back to top

DateTime: 2023 feb 27, 14:37 CET
Author: Mulder
Categories:
[nl] Verhalen   Organisaties:sociale dienst   Personages:Mevrouw Ikzalhaarnaamnietnoemen   Gebeurtenissen:bijstandsaanvraag 
[en] Stories   Organisations:social services   Characters:Mrs. Iwontmentionhername   Events:social assistance application 
Indexes:
[nl] ambtenaren   bijstand   intimidatie   neoliberalisme   sociale dienst   uitkeringen   werkloosheid 
[en] civil servants   intimidation   neoliberalism   social assistance   social benefit   social services   unemployment 

© 2023 hannah celsius